Det er langt fra alle, der har råd til ny fedmemedicin

Overpris. Medicin til personer i målgruppen for svær overvægt koster op mod 30.000 kroner om året. Så længe at der ikke gives offentligt tilskud, er der en skævhed i behandlingen, mener fedmeforsker.

Af Sofie Amalie Skousen

For flere kan prisen på den nye fedmebehandling, Wegovy, blive et benspænd på vejen mod vægttab. (Foto: Unsplash)

I facebookgruppen Wegovy/Ozempic (Semaglutid) Danmark (Vægttab) deler 4,5 tusind danske medlemmer råd og snak om Novo Nordisk fedmemedicin Ozempic og Wegovy. Siden Wegovy blev lanceret i Danmark i udgangen af 2022, har gruppen alene den sidste uge fået mere 800 nye medlemmer. Emnerne spænder vidt om brug og erfaringer med produkterne, men prisen for behandling er en panderynken for flere af facebookbrugerne. 

For nogle medlemmer er det urealistisk at finansiere behandlingen selv. Flere deler ud af deres frustrationer over omkostningerne, og vil forsøge at finde alternativer, mens andre vil skaffe medicinen i Sverige, Tyrkiet eller Tyskland til bedre priser.

Intet tilskud at hente

Overlæge på Steno Diabetes Center og leder på Nationalt Center for Overvægt, Jens Meldgaard Bruun mener, at der er en skævhed i behandlingen. 

»Det er en relativt omkostende sum, der er på behandlingen. De mindre doser er på omkring 40-50 kroner om dagen. De højeste doser ligger omkring 80-90 kroner om dagen for behandling. Det er langt fra alle, der har råd til det – og gives der tilskud, så er det et samfundsmæssigt problem, fordi det er dyrt,« fortæller han.

Prisen på medicinen er dyr. Langt fra alle, der ønsker et vægttab med Wegovy måtte have råd til det. En stor del af samtalerne i kommentarsporet på facebookgruppen handler om, at der ikke gives offentligt tilskud til Wegovy. Argumenter imod tilskuddet begrundes i særdeleshed af, at den langstrakte virkning af behandlingen endnu ikke er dokumenteret.

»Medicinen virker mens man tager den. Det er interessant at se, om man skal være på medicinen livslangt eller om det er noget, man kan have en periode, og dernæst selv vedligeholde sit vægttab,« fortæller seniorforsker på Nationalt Center for Overvægt, Pernille Andreassen.

På dansk grund er det for tidligt at sige noget om udsigterne med langvarig behandling. Blandt specialister er der enighed om, at medicinen kan gøre en forskel for de personer, der er i målgruppen og ønsker behandling. For flere kan prisen dog blive et benspænd på vejen mod vægttab. 

Medicinen virker ikke uden ændringer

Personer der får udskrevet Wegovy skal opfylde visse medicinske indikationer for at indgå i målgruppen for behandlingen. Wegovy er indikeret til voksne patienter med et BMI over 30 for svær overvægt eller et BMI over 27 og mindst én vægtrelateret følgesygdom. Wegovy gives som supplement til vægttab med kalorielet kost og motion.

I Danmark udskriver læger medicin. Lægen skal være klar over kun at udskrive medicinen, hvis der samtidig følger en livsstilsændring. Jens Meldgaard Bruun gør det klart, at erfaringer med tidligere behandling af svær overvægt har vist, at medicinen i nogle tilfælde kun har været udskrevet. Det forhindrer den fulde effekt af behandlingen. 

Hvis medicinen bliver brugt, som der står i anbefalingerne, mener læge Jens Meldgaard Bruun, at problematikkerne ville være færre. Problemet for en del patienter i målgruppen er dog, at de fra start må droppe udsigterne til et medicinsk vægttab på grund af prisen.