Drømmen om at kunne medicinere mod overvægt er blevet til virkelighed

Vendepunkt. 52-årige Jens Kristian Plougmann er mæt for første gang i mange år. Ny medicin mod fedme har slukket hans appetit og givet ham livet igen. I en tid, hvor 900.000 danskere kæmper med svær overvægt, kommer lægemidlet som sendt fra oven. Men begejstringen blandt eksperter er delt. 

Af Maria Strøm Risbjerg

Jens Kristian Ploughmann har fået hjælp til et vægttab ved hjælp af fedmemedicinen, Saxenda – forgængeren til det nyligt lancerede, Wegovy (Foto: Zelina Marie Ozol)

Første gang Jens Kristian Plougmann stak sig i maven var i april sidste år, og siden da er det gået stærkt. I dag vejer han 105 kilo, og han har for første gang været nødt til at ønske sig et nyt bælte i julegave. På bare 9 måneder har han nemlig tabt sig 30 kilo.

Årsagen til miraklet kommer indpakket i blå plastik og ligner til forveksling en stor kuglepen. Tager man proppen af, gemmer der sig en lille nålespids, som Jens Kristian Plougmann dagligt fører ind i maveskindet. Det lille prik slukker for appetitten. 

Sulten har alle dage været Jens Kristian Plougmanns trofaste følgesvend. Man kan ikke se den med det blotte øje, men den sidder omkring maven lige under brystkassen. Den fortæller ham, når han skal fylde maven op med mad – og det er ofte, hvis ikke hele tiden. 

”Når jeg var ude at køre, spekulerede jeg på, hvornår den næste tankstation kom, så jeg kunne købe en pose ostepops. Derhjemme om aftenen gik jeg i skabene for at finde noget lækkert og til familiesammenkomster skulle skålene med slik tømmes. Det var ikke bevidst. Det skete bare.” 

Særligt de sidste fem år har kiloene presset sig på. Da han fik arbejde som efterskolelærer, blev hverdagen fyldt med ekstra måltider, og der gik ikke lang tid før han rundede de 135 kilo. Knæene begyndte at gøre ondt, og han fik sværere og sværere ved at gå op ad skolens trapper.

”Derhjemme lavede jeg ikke andet end at ligge på sofaen. Jeg sov meget og deltog ikke aktivt i samtaler. Jeg var ikke rigtigt til stede. Det er voldsomt at sige, men på en måde havde min kone jo mistet mig. Jeg gad ingenting.”

Til sidst blev bekymringen for stor for hans to voksne børn Janni og Dennis. De tog mod til sig og fortalte ham, at hvis han ikke snart gjorde noget, var de bange for, at de ville miste ham alt for tidligt.

Samtalen blev en øjenåbner for ham, og han vidste, at han måtte ændre på sit liv. Men hvordan det skulle lykkes, var et stort spørgsmålstegn.

Da han ved et tilfælde stødte på en artikel om Novo Nordisk og den nye medicin mod overvægt, begyndte håbet lige så stille at spire. 

Et konkret svar på et stigende problem

I dag har lige over halvdelen af den voksne befolkning i Danmark moderat eller svær overvægt, og knap hver femte har svær overvægt. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2022. 

De fleste, der har overvægt, ønsker at tabe sig. Og det er der god grund til. For med overvægt følger både kortere levetid, social stigmatisering og forhøjet risiko for sygdomme som type 2-diabetes, depression og visse former for kræft. 

Forekomsten af overvægt er steget markant inden for de seneste årtier, og den har aldrig været højere end nu. Siden 1987 er der sket en fordobling af forekomst af overvægt og svær overvægt. Stigningen ses i alle aldersgrupper og både blandt mænd og kvinder. Mange lykkes med at tabe sig gennem en kortere periode, men kun fire procent klarer at holde den tabte vægt fra døren på lang sigt. For når kroppen først har været for stor, så kæmper den for at komme tilbage til samme tilstand. 

Da Novo Nordisk lancerede diabetesmedicinen ’Ozempic’ i 2018, fandt de hurtigt ud af, at lægemidlet havde en slankende effekt. Det aktive stof i medicinen ’semaglutid’ virker på samme måde som det mæthedshormon, der dannes i tyktarmen. Virkningen nedsætter appetitten, som dermed gør, at man spiser mindre og taber sig. 

Det stod hurtigt klart, at denne opdagelse var intet mindre end banebrydende. Novo Nordisk videreudviklede på det aktive stof, og i 2021 blev lægemidlet til behandling af svær overvægt ’Wegovy’ godkendt i USA. Efterspørgslen på produktet var så overvældende, at Novo Nordisk i en periode oplevede forsyningsvanskeligheder og måtte stoppe markedsføringen af det. I december 2022 blev lægemidlet godkendt til brug i Danmark. 

Det afgørende skub i den rigtige retning

Efter længere tids tovtrækning med sin praktiserende læge, fik Jens Kristian Plougmann recept på medicinen. 

I starten fortalte han ikke til nogen, at han var begyndt på medicinen. Han turde ikke håbe på, at det ville virke.

”Det virker jo lidt sindssygt, at man bare kan give sig et lille stik i maveskindet, og så tabe sig. Men det gik stærkt.”

Så længe Jens Kristian Plougmann kan huske det, har han kæmpet med vægten. I folkeskolen var han drengen, der stod tilbage, når fodboldholdene skulle laves. 

”De skændtes om, hvem der skulle have mig. De mente, at jeg gik mere i vejen end at jeg bidrog med noget positivt.”

Efter idræt var der fællesbad, og de andre drenge i klassen viste både muskler og maveskind frem med stolthed. 

”Jeg stod bare og lignede en flodhest, der lige var stået op. Det var på mange måder både nedværdigende og ydmygende.”

Forældrene vidste ikke, hvordan de skulle håndtere problemet, og han endte med at holde bekymringerne og de negative oplevelser for sig selv. Efter utallige forsøg på at tabe sig, besluttede han sig for, at han ikke ville lade vægten og flere mislykkede slankekure diktere sit voksenliv. 

”Jeg besluttede mig for, at jeg var rund og glad.”

Den tankegang har han holdt fast i, indtil han tog børnenes bekymring alvorligt. I dag er han ikke i tvivl om, at medicinen gjorde det afgørende udslag for ham, og at han ikke ville have været i stand til at opnå et lignende vægttab uden den.

Fremtidsudsigterne er endnu uklare

Blandt forskere og fagfolk er begejstringen for det nye lægemiddel delt. På den ene side er resultaterne bemærkelsesværdige. I gennemsnit taber man sig 17 procent af ens kropsvægt det første år, og dermed er produktet mere end dobbelt så effektivt, som lignende på markedet. På den anden side viser forskning, at hvis man stopper med medicinen, tager man kiloene på igen. Derfor mener fagfolk, at det vil være nødvendigt at benytte medicinen livslangt.

Alligevel har Jens Kristian Plougmann håb for, at han om to år kan stoppe med behandlingen og fortsætte de gode vaner af sig selv.

”Jeg har fået sukkeret ud af min krop. I dag kan jeg faktisk godt bare nyde at spise en gulerod eller en pære.”

For Jens Kristian Plougmann er det selvindlysende, at det går galt, hvis han går tilbage til sin gamle livsstil. Men det har han ikke tænkt sig. For oplevelsen af, hvordan vægttabet har ændret hans liv, er blevet til et vendepunkt for ham.

”Det har givet mig et bedre liv. Jeg er gladere og har mere overskud. Jeg er blevet en bedre mand, en bedre far og en bedre kollega. Jeg har fået overskud til at være mig.” 


Lyt til podcasten “Den tykke drengs fortælling“, hvor Jens Kristian med egne ord fortæller sin historie

Af Zelina Ozol